You're on the prod environment.

Meters en meterstanden

Meterstanden aflezen. Het lijkt heel simpel (en vaak is dat het gelukkig ook), maar doordat er veel verschillende meters voor zowel gas als elektra in omloop zijn, kan het toch elke keer net even anders werken. We geven je op deze pagina daarom wat meer uitleg over (het aflezen van) je meterstanden.

Verbruik

Hoeveel energie je als klant verbruikt, berekenen we aan de hand van meterstanden. We bekijken welke meterstanden je vorig jaar had en vervolgens bekijken we de meterstanden een jaar later. Het verschil tussen die meterstanden, dat is het verbruik en dat reken je aan ons af op een jaar- of eindnota.

Elektra- en gasmeters

Er zijn veel verschillende elektra- en gasmeters in omloop in Nederland. Van ‘domme’ oftewel conventionele meters tot op afstand uitleesbare slimme meters. En dat in allerlei soorten en maten.

In het geval van de conventionele (domme) meters, vragen we de klant om meterstanden door te geven als ze bijvoorbeeld klant worden óf als ze een jaar klant zijn en we de jaarnota willen opmaken.

In het geval van slimme meters lezen we de meterstanden op afstand automatisch uit. Maar ook in dat laatste geval is het soms fijn om zelf de meterstanden ter controle af te kunnen lezen.

Om te helpen bij het aflezen van de meters hebben we een aantal varianten meters op een rijtje gezet. Met bijbehorende uitleg. Na het lezen hiervan scheelt dit hopelijk heel wat frustratie als je ondersteboven in de meterkast hangt om de standen af te lezen.

Elektriciteit

Analoog:
Bij deze meter zie je draaiende telwielen (je hoort ze ratelen). Ze kunnen één, twee of vier telwerken hebben (naast of onder elkaar).

Bij elektriciteit geef je altijd alle zichtbare cijfers door, ook het laatste ‘draaiende’ wieltje. Soms kan een telwiel net tussen twee cijfers in zitten, dan kies je één van de cijfers.

Digitaal:
Er bestaan ook digitale conventionele meters (‘domme meters’). Meterstanden ‘verspringen’ zoals bij slimme meters.

Analoge elektriciteitsmeter

Analoge elektriciteitsmeter

Digitale domme elektrameter

Digitale (domme) elektrameter

Amsterdamse meter:
In sommige woningen in Amsterdam hangen zogenoemde ‘Amsterdamse meters’. Deze meters hebben twee telwerken die niet het normaal- en daltarief registreren, maar het totale verbruik (1) en het verbruik in het daltarief (2).

Gas

Analoog:
Een gasmeter heeft altijd maar één meterstand. Een conventionele gasmeter wordt vaak verward met de watermeter omdat beide meters een eenheid van m³ hebben. Een watermeter is rond. Een gasmeter is van metaal, rechthoekig en meestal groter dan de watermeter.

De meterstand voor gas zijn alle cijfers vóór de komma, de cijfers in het zwart op de foto.

Gasmeter

Gasmeter

Watermeter

Watermeter

Slimme meter

Elektra

Een slimme elektrameter heeft één display waar de meterstanden een voor een op voorbij komen. Meestal zit er een (blauwe/groene/witte) knop op waarmee je zelf (en dus sneller) kunt wisselen tussen de meterstanden.

Meestal is de telwerkaanduiding als volgt:

  • 1.8.1: levering daltarief
  • 1.8.2: levering normaaltarief
  • 2.8.1: teruglevering daltarief
  • 2.8.2: teruglevering normaaltarief

…maar dit kan bijvoorbeeld ook T1/T2 in plaats van 1.8.1/1.8.2 zijn.

Voorbeelden slimme elektrameters:

Slimme meter voorbeeld 1

Slimme elektrameter voorbeeld 1

Slimme meter voorbeeld 2

Slimme elektrameter voorbeeld 2

Slimme meter voorbeeld 3

Slimme elektrameter voorbeeld 3

De websites van Liander en Stedin hebben ook duidelijke handleidingen met meer informatie per merk en type meter.

Oxxio-meter
Er zijn speciale Oxxio-meters, maar alleen Oxxio kan deze op afstand uitlezen. Bij elke andere leverancier is het een conventionele, digitale meter.

Gas

De slimme gasmeters zien er vaak uit als onderstaande afbeelding. Je ziet hierbij maar 1 meterstand en als je je meterstand wilt aflezen, dan gaat het om de cijfers vóór de komma.

Slimme gasmeter

Slimme gasmeter