Buitenmuur isoleren

Je buitenmuur (laten) isoleren is vaak iets waar aleen sprake van is als je huis een massieve stenen buitenmuur heeft. Als spouwmuurisolatie mogelijk is, wordt hier eerder de voorkeur aan gegeven.

Wat heb ik hiervoor nodig?
Je buitenmuur isoleren is een flinke klus en kan alleen gedaan worden als je hier zelf al enige ervaring mee hebt. Materialen die je hiervoor nodig hebt zijn onder andere glas- of steenwolplaten, aluminiumtape, spijkers, vurenhouten latten, balkjes en folie. Ook qua gereedschap heb je wel het een en ander nodig. Denk bijvoorbeeld aan een boormachine, waterpas, scharen, hamers, een steenboor en een houtboor. Mocht je de ervaring, de apparatuur of het materiaal niet in huis hebben, dan raden wij je aan om het isoleren van je buitenmuur over te laten aan een professional.

Hoe doe ik dit?
Er zijn verschillende uitgebreide stappenplannen op internet te vinden voor het isoleren van je buitenmuur. Denk in ieder geval aan de volgende handelingen: het opmeten van de hoogtes van de muur, balken aanleggen, tussenstukken vullen met hardboard, het glas- of steenwol snijden en klemmen tussen het regelwerk, de wanden bedekken met afdekfolie, het afwerken met gipsplaten en het monteren van de stopcontacten/schakelaars. 

Redenen om je buitenmuur te isoleren
Er zijn verschillende redenen om je buitenmuren te isoleren. Het isoleren van je buitenmuren heeft als grootste voordeel dat veel warmte die normaal verloren gaat, nu binnenshuis blijft. Hierdoor hoef je minder te stoken, wat je een lagere energierekening bezorgt. Daarnaast is het natuurlijk ook een stuk beter voor het milieu!