Daltarief tijden

De Nederlandse Energie Maatschappij biedt als stroomleverancier verschillende tariefsoorten aan. Als je overdag meer stroom verbruikt, is het enkeltarief vaak voordeliger. Gebruik je in de avond of nacht meer stroom? Dan is het aantrekkelijker om voor het dubbeltarief te kiezen. Afhankelijk van je elektriciteitsmeter kun je kiezen voor dubbel- of enkeltarief. Daarnaast hangt het van je regio af wanneer het lagere daltarief ingaat.

Dubbeltarief
Als je een dubbele meter hebt, kun je gebruikmaken van een dubbeltarief. Dit betekent dat je 's nachts en in het weekend minder betaalt voor je elektriciteit. Dat kan aantrekkelijk zijn als je heel bewust op deze tijden de wasmachine, televisie of andere elektrische apparaten gebruikt. Overdag is je tarief dan iets hoger. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen het normaal- en daltarief dusdanig klein, dat het moeilijk is om hier echt veel voordeel uit te halen. Meestal gaat het om een paar euro's op jaarbasis. 

Normaal- en daltarief
Als je gebruikmaakt van een dubbeltarief, wordt je elektriciteit afgerekend tegen twee tarieven. Dit zijn het normaal- en het daltarief. Het normaaltarief ligt altijd wat hoger dan het daltarief en geldt overdag. Het daltarief gaat 's avonds in en geldt 's nachts, in weekenden en op nationaal erkende feestdagen. Afhankelijk van de regio waar je woont, gaat jouw daltarief in om 21:00 of om 23:00 uur 's avonds. De eindtijd van het daltarief is in alle gevallen 07:00 uur 's ochtends. Op je energiecontract kun je vinden welk tijdsbestek in jouw regio van toepassing is. Deze onderverdeling is door de netbeheerders bepaald. 

Daltarief vanaf 23:00 uur
Dit daltarief (eerder ook wel 'nachttarief' genoemd) is van toepassing in heel Nederland met uitzondering van Noord-Brabant, Limburg en enkele regio's daarbuiten. Het daltarief geldt op werkdagen van 23:00 tot 07:00 uur, weekenden en nationaal erkende feestdagen.

Daltarief vanaf 21:00 uur
Dit daltarief (eerder ook wel 'avondtarief' genoemd) is van toepassing in Noord-Brabant, Limburg en de volgende gemeenten: Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, De Kaag, De Zilk, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Langeraar, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwe Wetering, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Papenveer, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Zevenhoven, Zevenhuizen en Zoeterwoude. Het avondtarief geldt op werkdagen van 21:00 tot 07:00 uur, weekenden en nationaal erkende feestdagen.