Dubbelglas

Dubbelglas, zoals het woord al zegt, bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht op een bepaalde afstand van elkaar staan. Op deze manier ontstaat er tussen de twee glasplaten een geïsoleerde ruimte met droge lucht. Door deze ruimte van droge lucht wordt er bij dubbelglas minder warmte doorgelaten dan bij enkelglas. Wanneer de lucht tussen de twee glasplaten bij dubbelglas niet droog genoeg is, kan er condensatie optreden en kun je zelfs druppels water aan de onderkant van de ruit zien.

Voordelen dubbelglas

Het overduidelijke voordeel van dubbelglas ten opzichte van enkelglas is dan ook dat dubbelglas veel beter de warmte binnen kan houden. Daarnaast houdt dubbelglas geluidsgolven beter tegen dan enkelglas. Hierdoor heb je meteen minder last van lawaai van buiten.

Types dubbelglas

Dubbelglas bestaat in veel verschillende soorten en maten. Het belangrijkste type dubbelglas is HR(++). Dit type dubbelglas wordt ook wel isolatieglas genoemd en beschikt over een klein laagje metaal. Dit laagje zorgt er simpelweg voor dat de warmte van buiten wel naar binnen wordt gelaten, maar niet meer naar buiten kan. Het aantal plusjes achter HR geeft de dikte van de spouw aan. HR+ heeft meestal een spouwdikte van ongeveer 9 tot en met 12 millimeter. HR++ heeft een spouwdikte van 14 millimeter en groter.

Andere manier van isolatie

Naast dubbelglas zijn er nog veel andere manieren van isolatie. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, vloerisolatie of muurisolatie