Niet jokkebrokken dus

Groene stroom in Nederland wordt door veel energieleveranciers ingezet als marketinginstrument. Maar daarbij wordt je niet verteld hoe groen die stroom nu daadwerkelijk is. Of welk prijskaartje er nu exact aan hangt.

In 2013 hebben wij als NLE besloten om deze misstand over groene energie in de energiemarkt aan de kaak te stellen. Door middel van de inmiddels beroemde ‘Jokkebrokken’-advertentie. Daarom kun je bij ons zélf kiezen hoe groen je de stroom wilt hebben. En direct zien wat dit extra kost per kWh. Wel zo transparant.

Lees meer 

 

Hoe werkt het?

Groene-stroomproducenten leveren hun groene stroom aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvangen zij certificaten, de zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Die GvO’s kun je als leverancier (wij dus) kopen van de groene-stroomproducenten. Dat kan direct of via gespecialiseerde handelsbedrijven. Dit geldt voor alle groene stroom in Europa. Met de GvO’s krijgt de elektriciteit van de leverancier haar ‘bron’. Sommige GvO’s zijn relatief duur omdat ze beperkt beschikbaar zijn (zoals Nederlandse wind) en sommige zijn door de jaren heen steeds goedkoper geworden door het grote aanbod (zoals Scandinavische waterkracht).

Zelf kiezen

Bij NLE kun je als klant zelf kiezen hoe groen je de elektriciteit wilt hebben. Vanaf 2013 bestaat jouw keuze uit drie bronnen:

 Beetje groen: waterkracht
Van waterkrachtcentrales in Europa. Kost ongeveer €1,44 per jaar extra voor een gemiddeld huishouden.

 Groen: Europese wind
Van windmolens in Europa. Kost ongeveer €1,89 per jaar extra voor een gemiddeld huishouden.

 Groen: Nederlandse wind
Van windmolens in Nederland. Kost ongeveer €6,37 per jaar extra voor een gemiddeld huishouden. In de afbeelding rechts zie je waar onze Nederlandse wind vandaan komt.

Zelf groene stroom opwekken

Qua verduurzaming voor consumenten geloven wij als NLE meer in duurzame decentrale opwekking dan in het systeem met GvO’s. Om goedkope energie via zonne-energie voor iedereen beschikbaar te maken, bieden wij zowel huur- als koopzonnepanelen aan. Onze volgende stap naar duurzaamheid is de grootschalige online-outlet voor zonnepanelen die wij in 2013 geopend hebben.