Energielabel woning

Het energielabel zorgt ervoor dat je van je nieuwe woning direct duidelijk kunt zien hoe zuinig het omgaat met energie. Energielabels zijn er in verschillende klassen.

Hoe werkt het energielabel woningen?
Een energielabel voor woningen wordt aangegeven met een klasse van A++ tot en met G. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt in de kleuren donkergroen tot en met rood. A++ geeft aan dat een huis erg goed omgaat met energie, en dus zeer zuinig is. Energielabel G gaat om huizen die juist helemaal niet zuinig omgaan met energie.

Voor wie is dit handig en is het verplicht?
Wanneer je je huis gaat verkopen of verhuren is het verplicht om een energielabel voor je woning te hebben. Zo kan de koper of huurder gemakkelijk bekijken hoe het huis met energie omgaat en of er misschien veel geld moet worden gestoken in isolatie. Er zijn echter wel uitzonderingen op de regel. Deze kun je vinden op de website van de overheid.

Energielabel woning bepalingen
Het energielabel voor woningen wordt bepaald aan de hand van een vooraf vastgestelde index. Een computer berekent aan de hand van een aantal punten de waarde van het energielabel. De punten waarnaar gekeken wordt zijn onder andere inventarisatie, oppervlak, kierdichtheid en het aantal bewoners. Op dit label kun je ook terugvinden wat je kunt verwachten aan gas- en elektriciteitsverbruik.

Geldigheid energielabel woning
Een energielabel voor woningen is 10 jaar geldig. Houd er bij verkoop of verhuur van je woning dus rekening mee dat je deze op tijd vernieuwt. Ook bij verbouwing is het slim opnieuw je energielabel te laten meten, want een energiezuinig huis kan een hogere verkoopwaarde opleveren.