Energieprijzen dalen

Energieprijzen dalen

De energieprijzen dalen, dat hoor je toch overal? Dit komt door het goedkoper inkopen van energie. Maar door de jaarlijkse verhoging van de energiebelasting en opslag duurzame energie is het nog maar de vraag of de energieprijzen daadwerkelijk dalen. Deze belastingverhoging kost je ongeveer €22 op jaarbasis bij een gemiddeld energieverbruik van 3500 kWh elektriciteit en 1800 m³ gas.

Opbouw energieprijzen

De energierekening is opgebouwd uit leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen. De leveringskosten dalen het komende jaar, dit scheelt ongeveer €5 op de energierekening. De netbeheerkosten dalen fors, De Autoriteit Consument & Markt liet onlangs weten dat de maximumtarieven die netwerkbeheerders in rekening mogen brengen omlaag gaan. Dit zorgt op jaarbasis voor een besparing van €40 tot €50 op de energierekening. Of de energieprijzen in jouw geval dalen, is dus van meerdere factoren afhankelijk. 

Externe factoren

Er zijn ook externe factoren die meespelen in de ontwikkeling van energieprijzen. Het energiebeleid is verschillend in Europa, niet elk land zit op één lijn wat het beleid betreft. Zo investeert Duitsland meer in zonnepanelen dan bijvoorbeeld het zonnige Zuid Frankrijk. Dit zorgt ervoor dat het energienetwerk binnen Europa versnipperd. Dit kan uiteindelijk leiden tot onwenselijke prijsverschillen in de energietarieven. De variabelen (transportkosten, netbeheerkosten en energiebelasting) van de energierekening en externe politieke factoren moeten er op lange termijn voor zorgen dat de energieprijzen dalen. Door het toepassen van enkele besparingstips kan je overigens ook zelf zorgen voor lagere energiekosten.

Energie besparen

Natuurlijk heb je zelf ook invloed op je energierekening. Er zijn namelijk allemaal manieren om energie te besparen. Bij NLE denken we graag met je mee!

 

"Het was de eerste keer, maar was verrast over de snelheid en behulpzaamheid."

Beoordelingscijfer: 10

- Review op Tevreden.nl