Energieverbruik

Het energieverbruik per huishouden is afhankelijk van enorm veel factoren. Hierdoor kan het energieverbruik tussen verschillende huishoudens flink verschillen. De meest invloedrijke factoren zijn het type woning, de isolatie van deze woning, het aantal inwoners dat deze woning heeft, en de apparatuur die aanwezig is in dit huis. Een combinatie van deze factoren zal bepalen wat het energieverbruik in huis is. Lees meer over het gemiddeld energieverbruik per huishouden.

Energieverbruik verminderen
Door zelf al een aantal simpele besparingstips toe te passen, kun je je energieverbruik al flink verminderen. Zet bijvoorbeeld apparaten niet op stand-by, maar schakel deze helemaal uit. Zet daarnaast de verwarming een stukje lager en laat deze ‘s nachts natuurlijk helemaal uit. Een dikke deken is zelfs voor tijdens een strenge winter genoeg om je warm te houden.

Energiebesparende maatregelen
Er zijn verschillende simpele, maar ook rigoureuze maatregelen om het energieverbruik in eigen hand te houden. Denk bijvoorbeeld eens aan zonne-energie. Door te investeren in zonnepanelen en zonnecollectoren kun je zonne-energie omzetten in elektriciteit. Maar een eenvoudigere maatregel is goede isolatie. Door je woning zo goed mogelijk te isoleren en vooral te letten op de zwakke plekken in je huis, kun je al snel honderden euro’s aan energieverbruik besparen. Denk bijvoorbeeld aan de tochtstrip en laat koude lucht het huis niet meer binnen komen. Een andere maatregelen is de HR-ketel, waarbij HR staat voor Hoog Rendement. Deze ketel is een stuk zuiniger dan een normale cv-ketel en vermindert daarom al snel je energieverbruik in huis.

Precies energieverbruik berekenenEnergieverbruik Berekenen

Energie kost elk jaar weer enorm veel geld. Daarom is het verstandig om hier voldoende tijd en aandacht aan te besteden, zodat je niet onnodig te veel betaalt. Wil je graag je energieverbruik berekenen, maar weet je niet waar je moet beginnen? De Nederlandse Energie Maatschappij maakt dit, als grootste onafhankelijke energieleverancier van Nederland, voor jou een eenvoudige stap.


Wanneer je exact op de hoogte bent van je jaarverbruik voor zowel elektriciteit als gas, dan kun je op https://www.nle.nl/energie/klant-worden deze gegevens samen met je postcode invullen. Op basis van deze cijfers laten wij zien wat je jaarkosten zijn. Je energieverbruik berekenen kost dan ook maar enkele seconden!

Niet zeker over je jaarverbruik?
Wil je je energieverbruik berekenen, maar weet je niet zeker hoeveel kilowattuur je aan elektriciteit en hoeveel kubieke meter gas je jaarlijks verbruikt? Zelfs dan kunnen wij bij NLE jouw energieverbruik berekenen. Surf in dat geval naar https://www.nle.nl/ en maak gebruik van de tool op deze pagina. Je energieverbruik berekenen kost hier slechts drie stappen, namelijk het invullen van het type woning waarin je woont, het aantal personen waarmee je samenwoont en als laatst je postcode. Op basis van deze gegevens geven wij jou een schatting van je wat je kunt besparen door over te stappen naar NLE. Daarbij kun je later altijd nog overstappen naar één van de andere energiepakketen, zoals het “Iets groener” pakket, waarbij de energie opgewekt wordt door Europese windmolens.

Het energieverbruik per huishouden is afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste is het type woning erg belangrijk. Woon je in een flat met 2 personen? Dan zal je gemiddeld zo'n 2000 kWh aan stroom verbruiken. In een rijtjeshuis met 5 personen kan dit oplopen tot 6000 kWh. Ook het gasverbruik verschilt erg per huishouden. Zo zal een gezin in een vrijstaand huis rond de 2000 m³ gas verbruiken, terwijl dit in een flat maar ongeveer de helft is. 

Energieverbruik huishouden omlaag brengen
Oké. Het energieverbruik per huishouden verschilt dus nogal. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je energieverbruik omlaag te brengen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie. Is jouw huis goed geïsoleerd of heb je een oud en tochtig huis? In het laatste geval kun je zelf verschillende gedeeltes isoleren, zoals de muren, de vloer, kruipruimtes, maar ook het plafond of het dak. Het verschil tussen enkel en dubbel glas is ook te merken aan je gasverbruik.

Energieverbruik per apparaat
Aangezien niet alle apparaten evenveel stroom verbruiken, is het handig om dit per apparaat te bekijken. Zo verbruiken elektrische boilers gemiddeld het meest, maar ook wasdrogers, grote Amerikaanse koelkasten en elektrische kookplaten verbruiken per jaar erg veel energie. Het energieverbruik per huishouden verschilt dan ook, afhankelijk van het verbruik van deze apparaten.

De koelkast is een van de grootste energievreters van je woning. Jaarlijks kunnen de kosten hiervan zelfs oplopen tot €150,-. Het energieverbruik van je koelkast is afhankelijk van meerdere factoren. Het belangrijkste is allereerst wat voor soort koelkast je in je woning hebt staan. Een grote Amerikaanse koelkast met twee deuren staat natuurlijk super mooi en hip in je keuken, maar het energieverbruik hiervan is enorm. Het kan zelfs tot twee keer zoveel energie kosten als een energiezuinige koelkast.

Tips & tricks energieverbruik koelkast
We hebben een aantal tips voor je om het energieverbruik van je koelkast te minimaliseren. Naast het type koelkast dat je koopt, is het belangrijk je koelkast op een tactische plek te plaatsen. Zorg bijvoorbeeld dat de warmte aan de achterkant van de koelkast makkelijk afgevoerd kan worden en zorg ook dat de koelkast helemaal recht staat (waterpas). Als je besluit je vriezer of koelkast schoon te maken, doe dit dan bij voorkeur wanneer het buiten vriest of koud is. Zo kun je de producten tijdelijk buiten (of in een koude ruimte, zoals een schuur) leggen tijdens het schoonmaken. De producten warmen op deze manier niet erg op, waardoor het de koelkast of vriezer weinig moeite kost om alles weer koel te krijgen of te bevriezen.

Energieverbruik koelkast - oud vs. nieuw
Hoewel het vaak voordelig is om een goedkope en oude koelkast aan te schaffen, blijk je hier achteraf toch duurder mee uit te zijn. Een oude koelkast verbruikt namelijk vaak enorm veel energie, terwijl de nieuwste koelkasten (met A-labels) juist enorm energiezuinig zijn. Dit is qua aanschaf dus wel duurder, maar op lange termijn veel voordeliger!

Het energieverbruik in Nederland is de afgelopen jaren, net als in veel omliggende landen in Europa, flink gestegen ten opzichte van vorige jaren. De grootste oorzaak van het toenemende energieverbruik ligt bij de huishoudens. Daarnaast is het energieverbruik ook gestegen in andere sectoren zoals in het verkeer en het vervoer, industrie en de energiesector.

Energieverbruik Nederlandse huishoudens
Als we inzoomen op het energieverbruik van huishoudens, zien we dat het totale verbruik slechts licht is toegenomen. De verdeling binnen het energieverbruik is wel veranderd. Nederland verbruikt namelijk vooral steeds meer elektriciteit. Toch is ook het verbruik van aardgas de laatste jaren toegenomen. Dit komt vooral door de koude winters van de jaren 2011 en 2012, waardoor er extra gestookt moest worden.

Energieverbruik Nederlandse industrie
Ook het energieverbruik van de Nederlandse industrie is de afgelopen jaren met ongeveer 2 procent per jaar toegenomen. Hoewel het energieverbruik van de industrie vaak niet gemakkelijk omlaag kan worden gebracht, kun je wel iets doen aan je persoonlijke energieverbruik.

Energieverbruik verlagen
Veel gezinnen willen graag besparen op hun rekeningen door hun energieverbruik verlagen. Hier zijn verschillende manieren voor. En de meest efficiënte manieren hoeven niet eens veel tijd of geld te kosten! Wil je meer weten over besparen? Kijk dan hier