Energieverbruik

Het energieverbruik per huishouden is afhankelijk van enorm veel factoren. Hierdoor kan het energieverbruik tussen verschillende huishoudens flink verschillen. De meest invloedrijke factoren zijn het type woning, de isolatie van deze woning, het aantal inwoners dat deze woning heeft, en de apparatuur die aanwezig is in dit huis. Een combinatie van deze factoren zal bepalen wat het energieverbruik in huis is. Lees meer over het gemiddeld energieverbruik per huishouden.

Energieverbruik verminderen
Door zelf al een aantal simpele besparingstips toe te passen, kun je je energieverbruik al flink verminderen. Zet bijvoorbeeld apparaten niet op stand-by, maar schakel deze helemaal uit. Zet daarnaast de verwarming een stukje lager en laat deze ‘s nachts natuurlijk helemaal uit. Een dikke deken is zelfs voor tijdens een strenge winter genoeg om je warm te houden.

Energiebesparende maatregelen
Er zijn verschillende simpele, maar ook rigoureuze maatregelen om het energieverbruik in eigen hand te houden. Denk bijvoorbeeld eens aan zonne-energie. Door te investeren in zonnepanelen en zonnecollectoren kun je zonne-energie omzetten in elektriciteit. Maar een eenvoudigere maatregel is goede isolatie. Door je woning zo goed mogelijk te isoleren en vooral te letten op de zwakke plekken in je huis, kun je al snel honderden euro’s aan energieverbruik besparen. Denk bijvoorbeeld aan de tochtstrip en laat koude lucht het huis niet meer binnen komen. Een andere maatregelen is de HR-ketel, waarbij HR staat voor Hoog Rendement. Deze ketel is een stuk zuiniger dan een normale cv-ketel en vermindert daarom al snel je energieverbruik in huis.