Energieverbruik koelkast

De koelkast is een van de grootste energievreters van je woning. Jaarlijks kunnen de kosten hiervan zelfs oplopen tot €150,-. Het energieverbruik van je koelkast is afhankelijk van meerdere factoren. Het belangrijkste is allereerst wat voor soort koelkast je in je woning hebt staan. Een grote Amerikaanse koelkast met twee deuren staat natuurlijk super mooi en hip in je keuken, maar het energieverbruik hiervan is enorm. Het kan zelfs tot twee keer zoveel energie kosten als een energiezuinige koelkast.

Tips & tricks energieverbruik koelkast
We hebben een aantal tips voor je om het energieverbruik van je koelkast te minimaliseren. Naast het type koelkast dat je koopt, is het belangrijk je koelkast op een tactische plek te plaatsen. Zorg bijvoorbeeld dat de warmte aan de achterkant van de koelkast makkelijk afgevoerd kan worden en zorg ook dat de koelkast helemaal recht staat (waterpas). Als je besluit je vriezer of koelkast schoon te maken, doe dit dan bij voorkeur wanneer het buiten vriest of koud is. Zo kun je de producten tijdelijk buiten (of in een koude ruimte, zoals een schuur) leggen tijdens het schoonmaken. De producten warmen op deze manier niet erg op, waardoor het de koelkast of vriezer weinig moeite kost om alles weer koel te krijgen of te bevriezen.

Energieverbruik koelkast - oud vs. nieuw
Hoewel het vaak voordelig is om een goedkope en oude koelkast aan te schaffen, blijk je hier achteraf toch duurder mee uit te zijn. Een oude koelkast verbruikt namelijk vaak enorm veel energie, terwijl de nieuwste koelkasten (met A-labels) juist enorm energiezuinig zijn. Dit is qua aanschaf dus wel duurder, maar op lange termijn veel voordeliger!

"Het was de eerste keer, maar was verrast over de snelheid en behulpzaamheid."

Beoordelingscijfer: 10

- Review op Tevreden.nl