Houten vloer isoleren

Ben je van plan om je houten vloer te isoleren? Een goede voorbereiding is hier het halve werk. Neem dus vooraf goed de tijd om je in te lezen over de juiste manier. Een houten vloer isoleren werkt namelijk net wat anders dan het isoleren van vloeren met andere materialen. Daarnaast is het belangrijk om het juiste isolatiemateriaal te kiezen, aangezien dit voor hout ook anders is dan bij andere vloeren.

Voorbereiding
Een houten vloer isoleren kan niet gebeuren zonder de juiste voorbereiding. Als je thuis een houten vloer hebt, kun je eenvoudig deze houten vloer van onderaf isoleren door de ruimte tussen de balken te vullen met isolatiemateriaal. De balken zelf hoeven niet geïsoleerd te worden, omdat deze van zichzelf al een hoge isolatiewaarde hebben. Meer over isolatiewaardes lees je op www.nle.nl/isolatiewaarde. Het is belangrijk om, voordat je begint met het isoleren van je houten vloer, te bepalen hoe vochtig het hout is. Vochtig hout kan namelijk niet goed geïsoleerd worden en kan zelfs rotting veroorzaken. Een houten vloer isoleren begint dus bij het meten van de houtvochtigheid. Als tweede is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Je kunt vaak kiezen tussen thermokussens of wolplaten. Deze materialen worden ongeveer tegen dezelfde prijs verkocht.

Aanbrengen
Een houten vloer isoleren doe je vervolgens door het isolatiemateriaal tegen de vloerplanken aan te brengen. Belangrijk is dat je daartussen een kleine ruimte (2 á 3 centimeter) vrij houdt. Een minder goede, maar snellere oplossing, is het direct aanbrengen van het materiaal tegen de planken, zonder tussenruimte.