Isolatiematerialen

Als je de vloer, het dak, de muren of de gevels van je woning wil isoleren, moet je besluiten welke isolatiematerialen je hiervoor gaat gebruiken. Er zijn enorm veel verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar om de warmte binnenshuis te houden, maar niet alle isolatiematerialen zijn geschikt voor elke situatie.

Minerale, natuurlijke en synthetische materialen
Er bestaan grofweg  gezien 3 verschillende type isolatiematerialen. Ten eerste zijn er minerale materialen zoals glaswol en steenwol. Deze isolatiematerialen worden vooral gebruikt voor het isoleren van schuine daken, maar ook bij spouwmuren. Wanneer je ervoor kiest om minerale materialen te gebruiken, gebruik bij de aanleg dan altijd handschoenen en een mondkapje, aangezien deze materialen voor irritatie kunnen zorgen. Ten tweede kun je kiezen voor natuurlijke materialen. Denk hierbij aan kurk, gemaakt van boomschors, en kokos. Ook schapenwol is een natuurlijk isolatiemateriaal dat in Nederland redelijk populair is. Het grote nadeel van deze isolatiematerialen is dat deze ook duurder geprijsd zijn. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor synthetische isolatiematerialen. De meest bekende varianten hiervan zijn EPS en PUR. De laatstgenoemde is een kunststofschuim en wordt vaak gebruikt in spouwmuren. EPS is een bekend soort piepschuim en is net als PUR makkelijk in het gebruik doordat het materiaal makkelijk op maat te snijden is en geen vocht opneemt.

Isolatiewaarden
Al deze isolatiematerialen hebben een bepaalde R-waarde die bepaalt hoe goed het materiaal isoleert. Bij het kiezen van isolatiematerialen raden we je dan ook aan om deze waarde mee te laten wegen.