Isolatiewaarde

Wat is nu eigenlijk een isolatiewaarde en hoe wordt deze waarde precies bepaald? Weinig mensen zullen hier antwoord op kunnen geven, terwijl het antwoord eigenlijk relatief simpel is. De isolatiewaarde van een materiaal wordt gewoonweg bepaald aan de hand van de hoeveelheid lucht die wordt opgesloten.

Verschillende waarden
Het meten van de isolatiewaarde wordt gedaan met verschillende waarden. De eerste is de L-waarde, oftewel de Lambda-waarde. Hoe lager deze waarde is, hoe beter het materiaal isoleert. Een tweede waarde is de U-waarde. De U-waarde staat ook wel bekend als de warmtedoorgangscoëfficiënt.  De laatste isolatiewaarde is de R-waarde. Deze waarde staat voor warmteweerstand en is te berekenen door de dikte van een bepaald isolatiemateriaal te delen door de L-waarde. Hier betekent dus: hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Wat heb ik hieraan?
Wanneer je je zolder, vloer, of bijvoorbeeld een kruipruimte wil gaan isoleren, is het handig om van tevoren te bepalen welk materiaal je hiervoor gaat gebruiken. Zoek de isolatiewaarde van verschillende materialen op en kies aan de hand daarvan welk materiaal voor jou de beste keuze is. Bij het maken van een keuze is het ook slim om rekening te houden met het milieu-aspect. Sommige materialen hebben bijvoorbeeld een hoge isolatiewaarde maar zijn wel weer erg milieuvervuilend.

Meer weten over isolatiemogelijkheden
Op onze website geven we veel uitleg over allerlei soorten isolatie. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie of kruipruimte isolatie.