Meterstanden

Meterstanden doorgeven voor NLE-klanten

Ben je klant van NLE en heb je van ons het verzoek ontvangen om je meterstanden door te geven? Vul dan hier je meterstand(en) in. Wanneer je geen verzoek hebt ontvangen maar inzicht wilt in je verbruik in de afgelopen periode, ga dan naar Mijn NLE om daar je meterstanden in te vullen. Je ziet dan direct je verbruik.

Meterstanden: wanneer moet je ze doorgeven?

Er zijn drie situaties waarin je jouw meterstand(en) moet doorgeven bij je stroomleverancier. Allereerst geef je je meterstanden door bij de start van de levering. Wanneer je hebt gekozen voor een nieuwe stroomleverancier geef je na je aanmelding, vlak voor de daadwerkelijke start van de levering, je meterstanden van dat moment door. Hierover zul je van de nieuwe stroomleverancier een bericht ontvangen. Op basis van de doorgegeven meterstanden zullen de oude en nieuwe leverancier je afrekenen. Je nieuwe energieleverancier zal je meterstanden namelijk doorgeven aan je oude energieleverancier. Ben je benieuwd wat je met je huidige verbruik bij ons betaalt? Bekijk dan nu ons aanbod!

Daarnaast wordt je ook gevraagd om je meterstanden door te geven wanneer je verhuist naar een andere woning. Geef in je huidige woning de meterstanden samen met de nieuwe bewoners door wanneer je de sleutel overdraagt en doe hetzelfde in de nieuwe woning. Je energieleverancier gebruikt deze meterstanden om te bepalen wat het verbruik is van de verschillende bewoners op dat adres.

Ten slotte ontvang je jaarlijks een verzoek om je meterstanden in te vullen. Je energieleverancier heeft aan het begin van het jaar namelijk je energieverbruik ingeschat en op basis van die inschatting een termijnbedrag gekozen. Wanneer deze inschatting niet juist was wordt er op basis van de doorgegeven meterstanden bekeken hoeveel geld je terug krijgt of moet bijbetalen. Vul dus altijd netjes je meterstanden in, want zo betaal je altijd voor hetgene dat je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Waarom moet ik mijn meterstanden invullen?

Je moet de meterstand voor ieder telwerk doorgeven zodat je energieleverancier je af kan rekenen voor de stroom en gas die je daadwerkelijk hebt verbruikt. Je betaalt per maand een termijnbedrag aan je energieleverancier. Die heeft dat bepaalt op basis van een verwacht verbruik. Dit verbruik wordt aan het begin van het contract ingeschat op basis van het eerdere verbruik op dat adres. Komt de verwachte meterstand (bijna) overeen met de door jou ingevuld meterstand, dan kom je precies goed uit. Je hoeft in dat geval niets bij te betalen en krijgt niks terug van je energieleverancier.

Hoe kan ik mijn meterstanden periodiek bijhouden?

Wanneer je een slimme meter hebt kun je gebruik maken van verschillende apps, zoals Anna-inzicht. Anna-inzicht leest je meterstanden per kwartier uit, waardoor je een gedetailleerd inzicht krijgt in je eigen verbruik. Wanneer je nog geen slimme meter hebt, maar een conventionele meter, dan zul je zelf de meterstanden bij moeten houden. Hiervoor kun je vaak de terecht in de mijn-omgeving van je energieleverancier. Je kunt de meterstanden voor stroom en gas eventueel ook bijhouden in Excel.

Hoe kan ik mijn meterstanden aflezen?

Er zijn verschillende soorten meters die je op een net iets andere manier uit kunt lezen. Hieronder beschrijven we hoe je de meest voorkomende meters uitleest.

Elektriciteitsmeter met één telwerk

Bij een elektriciteitsmeter met één telwerk heeft u een enkeltarief. De meter heeft maar één telwerk die je bij je energieleverancier door moet geven. Sommige meters met één telwerk geven ook een getal achter de komma weer, deze hoeft u niet door te geven. 

Elektriciteitsmeter met twee telwerken

Bij een elektriciteitsmeter met twee telwerken kunt u voor een enkeltarief of een dubbeltarief kiezen. Bij sommige meters staan de telwerken met de meterstanden naast elkaar, bij andere meters staan de telwerken onder elkaar. Telwerk I staat meestal boven of links op de meter, maar kijk goed naar de aanduiding op de meter zelf. Komt u er niet uit? Een hulpmiddel kan zijn dat u kijkt naar de draaiende meter. Vaak is het zo dat overdag (tussen 07:00 en 21:00) telwerk I draait. 

Elektriciteitsmeter met elektronische telwerken

Bij dit type telwerk wordt de meterstand digitaal weergegeven. In veel gevallen hebben slimme meters een digitaal telwerk, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Bij elektronische telwerken worden maximaal 4 telwerken weergegeven. Telwerk I en II geven je verbruik weer, telwerk III en IV geven je teruglevering weer, wanneer dit van toepassing is. 

Gasmeter

Bij een gasmeter geef je alleen de stand voor de komma door. De cijfers in het rode vlak hoef je dus niet door te geven. De gasmeter lijkt enigszins op de watermeter, want op beide meters staat immers m3 als eenheid. Echter, de watermeter is vaak rond, terwijl de gasmeter rechthoekig is. 

Meterstanden doorgeven bij een conventionele meter en een slimme meter

Wanneer je een conventionele meter, ook wel eens 'domme meter' genoemd, hebt, moet je zelf je meterstanden doorgeven. Conventionele meters sturen de meterstanden namelijk nog niet automatisch door naar je energieleverancier. Je moet dus, wanneer je een verzoek krijgt van je energieleverancier, de meterstanden handmatig doorgeven aan je energieleverancier. Vaak kan dit via een formulier op de website, maar soms wordt er nog een meterstandenkaart per post verzonden.

In tegenstelling tot bij een conventionele meter stuurt een slimme meter 6 keer per jaar de meterstanden door. Wanneer je in huis een slimme meter hebt hoef je dus helemaal niets te doen voor de uitlezing van de meterstanden. Steeds meer conventionele meters worden vervangen door slimme meters, maar het zal nog even duren voordat iedereen een slimme meter in huis heeft.