Opbouw energieprijzen

Energieprijzen zijn opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • levering
  • belasting
  • netbeheerkosten

​Levering
Voor de levering van stroom of gas betaal je stroom per kilowattuur (kWh) en gas per kubieke meter (m³). Ook betaal je vaste leveringskosten. Het tarief dat je betaalt is afhankelijk van het contract dat je met NLE hebt afgesloten.

Energiebelasting
Energiebelasting en btw vormen ongeveer 1/3 van je energierekening. Deze belastingen worden vastgesteld door de overheid en hebben als doel een lager energieverbruik te stimuleren. Alle energieleveranciers zijn verplicht deze heffing namens de overheid te innen en af te dragen aan de overheid. De energiebelasting wordt geheven over het verbruikte m³ gas en kWh elektriciteit. Hoe meer energie je verbruikt, hoe meer je betaalt aan belastingen.

Opslag duurzame energie
Opslag duurzame energie is een soort extra energiebelasting die de overheid invoert om de productie van duurzame energie te kunnen subsidiëren. Alle energieleveranciers zijn verplicht deze heffing namens de overheid te innen en af te dragen aan de overheid. De opslag duurzame energie wordt geheven over het verbruikte m³ gas en kWh elektriciteit.

Netbeheerkosten 
De netbeheerder betaal je voor de volgende diensten:

• Een vast bedrag voor het gebruik van het stroom- en/of gasnetwerk. 
• Een vast bedrag voor het onderhouden van jouw stroom- en/of gasaansluiting.
• Een vast bedrag voor het huren van een stroom- en/of gasmeter.

De hoogte van de netbeheerkosten is afhankelijk van de capaciteit van jouw stroom en/of gasaansluiting. De netbeheerkosten worden door de overheid bepaald en één op één door de leverancier aan jou doorberekend. Je kunt je eigen netbeheerder niet zelf kiezen, deze is per regio bepaald.

Energieprijzen berekenen
De daadwerkelijke energieprijzen zijn voor iedereen verschillend. De tarieven zijn namelijk ook nog afhankelijk van een aantal andere factoren, waaronder je verbruik en het soort energie dat je wilt ontvangen. Wil je weten waar jij aan toe bent? Vul dan direct je gegevens in om de energieprijzen in jouw regio te berekenen.