Schuin dak isoleren

Zit je er al een tijdje over na te denken om van je zolder een mooie slaapkamer te maken? Of een praktische werkkamer? Als deze zolder een schuin dak heeft, dan is het wel verstandig om van tevoren eerst het schuine dak te isoleren. Een schuin dak isoleren helpt om de warmte in het huis te behouden, waardoor je minder stookkosten hebt om de kamer te verwarmen. Een schuin dak isoleren doe je alleen aan de binnenkant. Deze klus is dus, mits je enigszins handig bent, ook zelf te klaren.

Stappenplan
Om een schuin dak te isoleren, gebruik je glas- of steenwol. Hierbij kun je kiezen uit spijkerflensdekens of isolatieplaten. De laatste worden het meest gebruikt omdat ze makkelijker zijn in het gebruik. Allereerst meet je de maten tussen de gordingen op en maak je een rachelwerk tegen de balken aan. Het isolatiemateriaal plaats je vervolgens tussen dit rachelwerk en het schuine dak. De naden van het isolatiemateriaal kun je eenvoudig aftapen met aluminium tape.

Waar moet je op letten?
Ondanks dat de klus zelf niet heel ingewikkeld is, is het wel aan te raden om je ogen en handen goed te beschermen tijdens het isoleren. Draag daarom een veiligheidsbril om je ogen te beschermen (of een ruimzichtbril voor brildragers) en doe handschoenen aan. Daarnaast is het ook verstandig om een stofmasker op te zetten. Bij isolatieklussen komt vaak veel stof vrij, wat erg slecht is voor je longen.

Overige isolatietips
Een schuin dak isoleren is bij lange na niet de enige manier om energie en daarmee geld te besparen. Ook door het isoleren van de vloer en de muren kan veel bespaard worden op je energierekening.