Sluipverbruik

Sluipverbruik is gebruik van elektriciteit zonder dat je hier je voordeel mee doet. Dit gaat vooral om apparaten die stand-by staan, of die we helemaal aan laten staan zonder ze te gebruiken. Dit sluipverbruik kan oplopen tot 10 á 15 procent van je totale elektriciteitsverbruik! Het kan dus echt wel lonen om hier op te letten.

Sluipverbruik door apparaten op stand-by
Veel apparaten gaan op een stand-by modus wanneer je ze uitschakelt. Denk maar eens aan je televisie, waarvan het lampje blijft branden als hem uitzet met de afstandsbediening. Dit kan erg nuttig zijn als je binnen een korte periode weer van plan bent televisie te gaan kijken, maar in alle andere gevallen is al dit elektriciteitsgebruik overbodig en dus sluipverbruik. Zet deze apparaten dan ook zoveel mogelijk volledig uit, zodat het sluipverbruik vermindert. Vooral ’s nachts, wanneer je naar bed gaat, is het verstandig om alle apparaten af te sluiten en niet op stand-by te laten staan.

Opladen van apparatuur
Het opladen van je mobiele telefoon is iets wat veel mensen ’s nachts doen, zodat ze ’s ochtends een volle accu hebben en de dag kunnen doorkomen. Een accu van de gemiddelde mobiel heeft echter maar een paar uurtjes nodig om opgeladen te worden. Oftewel, de overige uren wanneer je mobiel aan de oplader zit zijn eigenlijk voor niets. Probeer dit ook zoveel mogelijk te vermijden, zodat het sluipverbruik ook hier geminimaliseerd wordt.