Steenwol isolatie

Steenwol is een materiaal dat wordt gebruikt voor warmte-isolatie van woningen. Door de hoge isolerende werking is het materiaal tegenwoordig in bijna alle moderne woningen te vinden.

Toepassingen
Steenwol isolatie wordt op verschillende plekken in het huis toegepast, maar het materiaal is vooral in spouwmuren en schuine daken terug te vinden. Omdat steenwol isolatie makkelijk te vervormen is, is het best eenvoudig dit materiaal tegen de schuine wand van een dak te plaatsen.

Voordelen van steenwol isolatie
Steenwolisolatie is geurloos, relatief goedkoop ten opzichte van andere isolatiematerialen, waterafstotend, brandwerend en onbrandbaar. Wanneer er gesproken wordt over steenwol, dan wordt glaswol bijna altijd in dezelfde zin genoemd. Steenwol heeft als voordeel dat het een betere geluidsisolerende werking heeft, glaswol heeft daarentegen een iets hogere isolatiewaarde.

Nadelen steenwol isolatie
Steenwol isolatie heeft ook een paar nadelen. Voordat je met dit materiaal gaat werken (overigens ook bij glaswol) dien je bepaalde voorzorgmaatregelen te treffen. Bedek je mond altijd met een mondkapje om het stof niet in te ademen. Zorg daarnaast voor handschoenen en ga na het werk even onder de douche om alles af te spoelen. Aanraking met steenwol isolatie kan namelijk zorgen voor een jeukende en geïrriteerde huid.