Stroomverbruik

Hoeveel kost mijn stroomverbruik?

Stroomverbruik in NederlandStroomverbruik Nederland

Eigenlijk zijn de meeste mensen in Nederland wel nieuwsgierig naar hun stroomverbruik ten opzichte van andere huishoudens. En als dit verbruik nu enorm hoog blijkt te zijn, wat zijn dan de meest efficiënte manieren om dit stroomverbruik te verlagen?

 

Stroomtarieven bekijken

 

Gemiddeld stroomverbruik
Het gemiddeld stroomverbruik hangt af van een aantal zaken. Ten eerste is het stroomverbruik erg afhankelijk van het aantal personen waarmee je woont. Hoe meer mensen, hoe meer stroom er natuurlijk gebruikt wordt. Gemiddeld genomen is het stroomverbruik van Nederlandse huishoudens 3312 kilowattuur per jaar. Woon je alleen, dan is het gemiddeld stroomverbruik met 2121 kilowattuur al een stuk lager. Maar woon je bijvoorbeeld met  6 personen in een huis, dan is het stroomverbruik rond de 6000 kilowattuur per jaar. 

Stroomverbruik verlagen
Om je stroomverbruik te verlagen kun je op een aantal dingen letten. Een voorbeeld is het uitzetten van elektrische apparaten en dan vooral de televisie. Laat deze ’s nachts bijvoorbeeld niet op stand-by staan, maar zet deze echt uit! Andere tips zijn het lager zetten van de verwarming als je gaat slapen, de lichten uitdoen van kamers waar je niet hoeft te zijn en telefoonopladers uit het stopcontact halen als je deze niet gebruikt. Daarnaast is ook wassen op 40 graden (in plaats van 60) een goede tip om je stroomverbruik omlaag te brengen!