Stroomverbruik computer

In veel huishoudens staat de computer dagelijks aan (soms zelfs een paar dagen achter elkaar) waardoor het stroomverbruik hiervan enorm oploopt. Zonde! Om het stroomverbruik van je computer te minimaliseren, hebben wij hieronder een aantal tips waardoor je jaarlijks toch een paar tientjes op je energierekening bespaart. 

Bespaartips stroomverbruik computer
De belangrijkste tip die wij je kunnen geven: zet je computer helemaal uit wanneer je deze niet gebruikt. Veel mensen laten hun computer aan wanneer ze gaan lunchen of even buiten de deur zijn. Hiermee haal je je stroomverbruik natuurlijk niet naar beneden. Bij het kopen van een nieuwe computer is het ook belangrijk om goed te bedenken waar je deze voor gaat gebruiken. Een zware computer om mee te gamen of grafische bewerkingen mee te verrichten, gebruikt meer stroom dan bijvoorbeeld een eenvoudige laptop. Ook belangrijk: let op de voeding (het aantal watt) dat in de computer zit. Sluit je computer bovendien altijd aan op een stekkerdoos met een schakelaar. Zo kun je deze in zijn geheel afsluiten en blijven er geen onderdelen (zoals een computer monitor) op stand-by staan.

Randapparatuur
Naast het stroomverbruik van je computer, vreten de bijbehorende apparaten ook veel energie. Denk bijvoorbeeld aan printers, speakers of je router voor het internet. Het stroomverbruik neemt door deze randapparatuur erg toe. Apparatuur met een USB-aansluiting gebruikt daarnaast minder energie dan deze randapparatuur. Kies dus met het oog op lagere energiekosten voor een koptelefoon in plaats van aparte speakers, om het stroomverbruik te minimaliseren.