Thermostaatknop

De thermostaatknop is een schakelaar die tegenwoordig in alle moderne huizen hangt om de temperatuur in huis te regelen en is verbonden met de CV-installatie. Wanneer met de thermostaatknop een temperatuur is ingesteld en deze temperatuur is bereikt, wordt de CV-ketel uitgeschakeld.

Verschillende thermostaten

Er bestaan veel verschillende varianten van de thermostaatknop. Drie van deze varianten worden in Nederland het meest gebruikt. Dit zijn de mechanische thermostaat, de elektronische thermostaat en de digitale thermostaat. De mechanische thermostaat is simpelweg een aan-/uitschakelaar van de CV-ketel. Deze thermostaatknop is dan ook de meest simpele variant van de drie. De elektronische thermostaat is een stuk nauwkeuriger. Hierbij zorgt elektronica voor de regeling van de temperatuur in je huiskamer. Deze werkt een stuk nauwkeuriger dan de mechanische variant. De laatste versie is de digitale klokthermostaat. Je kunt met de thermostaatknop van tevoren instellen hoe warm je het in huis wilt hebben, waarna de CV-installatie aan- of uitgeschakeld wordt. Deze laatste variant met bijbehorende thermostaatknop is de meest populaire in Nederland.

Overige voordelen

Naast het feit dat de temperatuur vooraf ingesteld kan worden, heeft de digitale thermostaatknop nog meer voordelen. Zo kan de gebruiker zelf instellen in welke periode meer (overdag) of minder (’s nachts) warmte nodig is, waarna deze thermostaatknop dit zelf automatisch kan regelen. Hierdoor is het dus niet erg om ’s avonds te vergeten om de verwarming lager te zetten. Daarnaast hebben sommige thermostaatknoppen ook extra mogelijkheden om voor bepaalde periodes aparte instellingen te programmeren. Denk bijvoorbeeld aan een apart programma voor het weekend of voor vakantiedagen.

Slimme thermostaat

De laatste tijd is de slimme thermostaat in Nederland sterk in opkomst. Een slimme thermostaat is een thermostaat die ofwel zelflerend is ofwel op afstand in te stellen is. Zo kom je altijd thuis in een warm huis. NLE heeft zo een 'smart home'-product op de markt gebracht: Anna. Samen met Anna maak je supersimpel een dagelijks schema. Daarop stelt ze de temperatuur in je huis in. Maar daarmee houdt het niet op: Anna leert van je levensstijl en programmeert zichzelf. Zo wordt je temperatuurschema steeds meer ingesteld op je daadwerkelijke dagritme. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen.