Transportkosten Energie

Voor het gebruik van een energienetwerk betaal je netbeheerkosten (vroeger bekend als transportkosten). Energie transporteren houdt in: het verplaatsen van elektrische energie over lange afstanden, van de energiecentrale tot de plaats waar het wordt verbruikt.

De netbeheerkosten zijn de kosten voor het gebruik van het netwerk. Deze kosten betalen energieleveranciers door aan netwerkbeheerders als Stedin of Liander. Bij een gemiddeld energieverbruik bestaat ongeveer 17% van je energierekening uit netbeheerportkosten. Energie die je koopt als particulier is gebonden aan het stroom- en gasnetwerk van je woonplaats. Overstappen van netwerkbeheerder is dus niet mogelijk.

Netbeheerkosten energie komen tot stand door de volgende factoren:

Periodieke aansluitvergoeding of administratiekosten voor aansluiting
Dit is een jaarlijks bedrag wat je betaalt om aangesloten te blijven op het gas- en elektriciteitsnetwerk.

Transportonafhankelijk tarief of administratiekosten transport
Deze post is opgemaakt uit de volgende drie factoren:

  • Een capaciteitstarief; het bedrag dat je betaalt voor de gas- of elektriciteitsaansluiting.
  • Systeemdiensten; de kosten voor het in stand houden van het hoogspanningsnet(verantwoordelijk voor de transportkosten energie).
  • Meetdienst en meterhuur; de kosten voor het gebruik van de elektriciteits- en gasmeter en eventueel het opnemen van de meterstanden(hiervoor hoort je netbeheerder eens in de drie jaar bij jou thuis te komen).
     

Correctiefactor

De hoeveelheid energie die een kubieke meter gas levert varieert. Dat heeft te maken met waar uit Nederland het gas vandaan komt. De Gasunie stelt deze calorische waarde elke maand opnieuw vast. Hoe hoger de waarde, hoe minder gas nodig is om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Is de calorische waarde lager, dan is meer gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Dit verschil wordt gecorrigeerd op je jaarnota.

"Het was de eerste keer, maar was verrast over de snelheid en behulpzaamheid."

Beoordelingscijfer: 10

- Review op Tevreden.nl