Verbruik koelkast

Het verbruik van een koelkast wordt gemeten in kilowattuur(kWh). Het gemiddeld verbruik van een koelkast is hierbij het belangrijkste waar je rekening mee moet houden. Dit kan namelijk erg verschillen per type koelkast.

Verbruik koelkast per jaar
Het type koelkast dat je hebt is erg belangrijk om mee te nemen in de berekeningen van het gemiddelde verbruik ervan. Waar een oude koelkast namelijk een verbruik heeft van zo’n 380 tot 400 kilowattuur per jaar, kan een moderne koelkast dit verbruik per jaar verlagen tot 120 tot 150 kilowattuur. De moeite waard om hier rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld een gratis, oude koelkast aangeboden krijgt. Met een nieuwe koelkast bespaar je op lange termijn veel meer, dus is die investering het vaak meer dan waard.  

Verschil per gezin
Een tweede graadmeter voor het verbruik van je koelkast is de grootte, maar ook de zuinigheid van je gezin of mensen waar je mee samenwoont. Heel zuinig zijn of juist totaal niet kan namelijk al een verschil van €25,- per jaar maken. Wil je het energieverbruik van je koelkast terugdringen? Let er dan bijvoorbeeld op dat je warm eten eerst laat afkoelen voordat je het in de koelkast zet en dat je de deur van de koelkast zo kort mogelijk open laat. Uiteindelijk gaat het dus om het hebben van een energiezuinige koelkast (A++ label) en zuinig gebruik van je koelkast. De combinatie van de twee kunnen je tientallen euro's op jaarbasis schelen.