Waterverbruik wasmachine

Eén van de grootste stroom- en waterverbruikers in de meeste Nederlandse huishoudens is de wasmachine. Zoals je misschien wel weet, zijn wasmachines voorzien van een energielabel, waarop aangegeven staat hoeveel energie de wasmachine verbruikt. Ook het waterverbruik staat op het energielabel aangegeven. Wasmachines krijgen een energielabel van A tot A+++. Het waterverbruik van wasmachines met label A is logischerwijs een stuk hoger dan A+++.

Voordelen
Je kunt flink besparen op je energie- en waterverbruik als je bij de aankoop van een wasmachine let op het energielabel. Wasmachines die al een stuk ouder zijn (zo’n 10 tot 15 jaar) verbruiken veel meer water en energie dan moderne wasmachines. Wil je besparen op het waterverbruik van je wasmachine? Kies dan altijd voor een nieuwe wasmachine en neem geen goedkope (of gratis) oude wasmachine over.

Besparingen
Om nog meer te besparen op het waterverbruik van je wasmachine, hebben we nog een aantal tips. Was ten eerste altijd met een volle trommel en was daarbij zoveel mogelijk op lage temperaturen (30 graden). Ook op deze temperatuur krijg je je kleding schoon en bespaar je veel op het waterverbruik. Wasmachines hebben vaak ook een energiebesparend of snel programma. Indien dit aanwezig is, kies hier dan voor! Als je voornamelijk met lage temperaturen wast, is het slim om vooraf de zwaarste vlekken al met de hand te behandelen.