You're on the prod environment.

Niet leuker

Het wordt steeds gekker

Dat u over een pakje sigaretten veel belasting betaalt (57%) wist u natuurlijk. Waarschijnlijk bent u het met die heffing wel eens. En sinds het kwartje van Kok vergeet u nooit meer dat u de schatkist spekt als u uw tank volgooit. 63,7% van elke liter benzine is belasting. Maar dat u de Minister van Financiën blij maakt als u het licht aandoet, een appeltaartje bakt of een warme douche neemt, daar was u zich waarschijnlijk minder van bewust. Bij gemiddeld verbruik bestaat uw energierekening voor bijna 40% uit belastingen. En volgend jaar is dat nog meer. Want sinds de invoering van de energiebelasting is die elk jaar omhoog gegaan. Onderaan de rekening perst de minister er nog een fiscaal trucje uit: hij heft btw over de energiebelasting. Belasting over belasting dus. Tja.

Afpersen

Energiebelasting

De energiebelasting werd in 1996 ingevoerd als een heffing om een efficiënte en duurzame energielevering te stimuleren. Dat is best mooi bedacht, denkt u dan wellicht. Maar de werkelijkheid is minder fraai. Het overgrote deel van de energiebelasting wordt inmiddels op de grote hoop van belastinginkomsten gegooid zonder dat dit het oorspronkelijk beoogde doel tot resultaat heeft. En de manier van heffen via de energienota is onbegrijpelijk. Wij roepen de minister, samen met beleidsmakers en politici, op om het energiebelastingstelsel transparanter te maken. En vooral te verbeteren. Zodat die belasting weer wordt gebruikt waarvoor die echt bedoeld was.

Onze missie

De missie van de Nederlandse Energie Maatschappij is om de energiemarkt open te breken en transparant te maken. We zijn nu al de vierde leverancier van Nederland met bijna 750.000 elektriciteit- en gasaansluitingen. Hoe meer mensen er overstappen, hoe meer concurrentie. Des te lager de energieprijzen en des te beter de dienstverlening. Ook zetten wij ons in voor een verstandige overgang naar duurzame energielevering. Dat is onze rol. Wij houden de markt scherp en daardoor betaalt iedereen minder voor energie. En we gaan door