Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna 1,1 miljoen (18 procent) van de bijna 6,2 miljoen geïnstalleerde cv-ketels in ons land ouder is dan 14 jaar, terwijl de gemiddelde levensduur van een ketel op zo'n 15 jaar ligt. "In zijn algemeenheid is het uit financiële en veiligheidsoverwegingen verstandig om een cv-ketel vanaf 12 tot 15 jaar te vervangen", zo stelt woordvoerder Dick Reijman van UNETO-VNI. "De levensduur van de rookgasafvoer is gelijk aan die van de cv-ketel. Bij vervanging van de cv-ketel moet daarom ook de rookgasafvoer worden vervangen."
Triest dieptepunt
De belangrijkste reden dat de eigenaren hun installatie niet laten nakijken is omdat men denkt een nieuwe en dus veilige ketel te hebben. Dat dit argument geen stand houdt blijkt ook uit cijfers van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwondenstichting. Deze organisaties maakten eerder al bekend dat bijna de helft van alle ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Volgens Brandweer Nederland eist vergiftiging door koolmonoxide jaarlijks gemiddeld 11 levens. Het eerste kwartaal van dit jaar vormt wat dat betreft een triest dieptepunt: alleen al in de eerste drie maanden van 2017 kwamen 15 personen om door koolmonoxidevergiftiging. Twee weken geleden nog eiste het giftige gas twee levens in Alphen aan den Rijn. Daarnaast belanden nog eens 200 personen per jaar in het ziekenhuis door deze 'stille sluipmoordenaar'.
Regelmatige controle is dus van essentieel belang, zo stelt Coen van de Sande, branchemanager van de Verenging van Fabrikanten van cv-ketels (VFK). "Cv-ketels dienen jaarlijks te worden gecontroleerd op goed en veilig functioneren. Hiermee wordt veiligheid, comfort en een laag energiegebruik voor de consument geborgd. Hiervoor kan het beste een OK CV-gecertificeerd bedrijf in de arm worden genomen", aldus Van de Sande.
Wereld te winnen
Olaf Ouwerkerk, verantwoordelijk voor de heating services bij NLE, geeft aan geschrokken te zijn van de uitkomsten van het onderzoek. "Er valt in ieders belang echt nog een wereld te winnen als het gaat om de bewustwording rondom de veiligheid van cv-ketels."
NLE biedt sinds vorig jaar in samenwerking met Holland Warmte nieuwe ketels en onderhoudscontracten aan. Bij het afsluiten van zo'n onderhoudscontract wordt gratis een ketelinspectie uitgevoerd. De ketel wordt hierbij gecontroleerd op 28 essentiële punten, waaronder het functioneren en de veiligheid. Meer informatie hierover is te vinden op www.nle.nl/energie/cv-ketelonderhoud.