You're on the prod environment.

Grootzakelijk of kleinzakelijk? Zo zit het.

De zakelijke energiemarkt wordt volgens de Nederlandse regelgeving verdeeld in twee segmenten: grootzakelijk en kleinzakelijk. De capaciteit van uw meter bepaalt of u een groot- of kleinverbruikaansluiting heeft. NLE Zakelijk levert alleen gas en elektriciteit aan kleinzakelijke klanten.

Verschil tussen groot- en kleinverbruiker

Als grootverbruiker kunt u onderhandelen met uw energieleverancier over de prijs, voorwaarden, facturering en betaling. Kleinverbruikers kunnen dit niet. Als kleinverbruiker bent u uiteraard wel vrij in de keuze van uw leverancier en het product. Daarnaast krijgt u als kleinverbruiker ook consumentenbescherming.

De meeste leveranciers maken geen onderscheid tussen kleine en middelgrote ondernemingen en reguliere consumenten. Hierdoor wordt deze groep ook vaak benaderd vanuit de consumentengedachte. NLE Zakelijk denkt dat zowel klein- als grootzakelijke klanten een zakelijke benadering en product wensen.

Wie doet wat?

Op de zakelijke energiemarkt spelen energieleveranciers, netbeheerders en de overheid een rol. Als klant heeft u invloed op de keuze van uw energieleverancier en het soort contract dat u afsluit.

In Nederland zijn drie partijen verantwoordelijk voor de levering en het transport van stroom en gas. Ieder van hen heeft hierbij een eigen functie:

  • Energieleveranciers: kopen gas en elektriciteit in op de energiemarkt en leveren energie aan bedrijven.
  • Netbeheerders: onafhankelijke bedrijven die het transportnetwerk voor energie beheren.
  • Overheid: ziet toe op een correct onderhoud van het transportnetwerk. Daarnaast controleert zij ook of alle partijen op de energiemarkt eerlijke prijzen hanteren. Daarnaast heft de overheid belasting en btw op energie. Deze belastingen betaalt u aan de energieleverancier.
Zakelijke markt