Energiebesparende maatregelen worden een steeds belangrijker onderdeel van onze samenleving. Steeds meer mensen denk na over het vraagstuk “hoe kan ik energie besparen”. Ieder huishouden heeft namelijk te maken met een jaarlijkse, vaak hoge, energierekening. Deze vaste kostenpost kan flink naar beneden worden gebracht door energiebesparende maatregelen op de juiste manier in te zetten. Een groot deel van de bespaartips die je op internet kunt vinden gaan over zuiniger leven, goedkoper boodschappen doen en onnodige luxe afschaffen.
Maar binnen het huishouden zijn er ook genoeg bespaartips om je energierekening omlaag te brengen en dus de vaste kostenpost terug te dringen. Energie besparen, waar moet je op letten? Welke apparaten in huis zorgen voor het meeste energieverbruik en hoe kan je dit verminderen? Belangrijke vragen om te beantwoorden, zodat je aan de slag kunt met energie besparen. Energiebesparing is niet alleen goed voor je portemonnee, je steunt ook het milieu.
Je hebt natuurlijk zelf de controle over het gebruik van je verwarming, water en apparaten. Energie besparen begint dus bij jezelf. Houd er rekening mee dat ook een gedeelte van je energie verbruik daarentegen afhankelijk is van het type woning en je gezinssituatie. In een flat met 2 personen verbruik je immers minder energie dan in een vrijstaande woning met een groot gezin. Ook het bouwjaar van je woning, met name isolatie (hoe ouder, hoe slechter), beïnvloedt je energierekening. Houd hier dus rekening mee bij het bekijken van de bespaartips hieronder.
Wil je wel besparen, maar heb je weinig financiële ruimte om hier in te investeren? Er zijn genoeg dingen waar je op kunt letten om energie te besparen zonder dat dit veel moeite of geld kost.
Energie besparen zit ‘m dus al in de kleine dingen en je dagelijkse routines. Juist met deze apparaten kun je met kleine aanpassingen energie besparen. Denk aan je laptop en mobiel. We kiezen er vaak voor om deze ‘s nachts op te laden. Wanneer de apparaten al zijn opgeladen (meestal na een paar uur) maar nog aan de oplader liggen, verbruiken ze evenveel stroom. Stroom die niet meer nodig is om het apparaat op te laden, maar waar jij wel voor betaalt. Dit kan je een hoop onnodige kosten opleveren. Dus stop jij je telefoon voor het slapen gaan in het stopcontact, dan zou je dit nog weleens wat euro’s kunnen kosten, terwijl dit niet nodig is! Laad je apparaten op een ander moment op, je energiebesparing zal zeker toenemen.
Een elektrische tandenborstel kan zonder dat je je hier bewust van bent ook de nodige stroom kosten. Staat deze toevallig altijd op een vaste plek in de badkamer? In de oplader, die in het stopcontact zit? Dan verbruikt de oplader ook dag en nacht stroom, terwijl dit niet hoeft. Zonde van je geld. Energie besparen kan dus al door opladers niet standaard op je apparaten aan te sluiten.
Met de bovengenoemde energiebesparingtips kom je een heel eind, maar er zijn nog andere manieren om geld te besparen. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor lage(re) energiekosten en is lekker comfortabel. Doordat de verwarming minder vaak aan hoeft, bespaar je stookkosten. Beter voor het milieu én voor je portemonnee. Een echte win-winsituatie dus. .
Kleinere isolatiemaatregelen aan je huis zoals tochtstrippen, radiatorfolie en dubbel glas helpen je bij energiebesparing. Deze houden het huis warmer waardoor je bespaart op gas, het duurste energieproduct.
De klapper op het gebied van energiebesparing: het isoleren van je vloer, muur en dak. Dit zal je zeker helpen om je energierekening omlaag te brengen. Door je huis goed te isoleren hou je meer warmte in huis en bespaar je energie. In het huis hieronder kun je gemakkelijk zien wat de belangrijkste isoleer- en besparingstips zijn. Energie besparen is voordelig, maar hoe voordelig? Wij hebben de energiebesparende maatregelen voor je vergeleken met rente op een spaarrekening. Dat is makkelijk kiezen:
Wil je graag wat uitgebreidere informatie over bepaalde bespaarmaatregelen? Zoek dan hieronder voor de betreffende maatregel. Lees meer over de maatregelen op de pagina van Milieu Centraal.
Energie besparen begint al bij de aankoop van een nieuw apparaat. Het energielabel vertelt je hoe zuinig het apparaat is. Dit gaat van A+++ tot D. Apparaten met het label A+++ of A++ zullen je helpen bij het energie besparen. Bekijk voordat je iets aanschaft wat het apparaat verbruikt en welk energielabel het heeft, dit gaat je helpen te besparen op je energierekening. Je betaalt misschien iets meer voor een energiezuinig apparaat, maar dit verdien je weer terug via je lagere energierekening. Een oude koelkast vervangen voor een nieuw (zuinigere) koelkast kan je op jaarbasis €200,00 schelen. Check ook altijd het vermogen (watt) wat het apparaat nodig heeft. Kortom, energie besparen start bij de aankoop/vervanging van je elektrische apparatuur. Lees meer hierover op deze pagina van Milieu Centraal.
Houd de energie slurpers in de gaten
Eén van de slurpers in huis uit het lijstje hiernaast? Tja, dat kost behoorlijk wat energie. Sommige apparaten in je huis zullen onder grootverbruikers vallen, denk aan een elektrische boiler, een waterbed en een groot tv-scherm waar je je favoriete programma’s op kijkt. Je kan jezelf al helpen door, zoals hierboven genoemd, goed te letten op het energielabel. Hiernaast de top 10 slurpers die je in de gaten moet houden.
Bovengenoemde besparingstips zijn afkomstig van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en gebaseerd op gemiddelden. Een gemiddelde woning (type rijtjeshuis), een gemiddeld huishouden (van 2,2 personen) en een gemiddeld verbruik van apparaten. De kans dat jij precies gemiddeld bent is heel klein. Persoonlijke omstandigheden, zoals de grootte van je huis en huishouden en de manier waarop je apparaten gebruikt, hebben veel invloed. Deze tips zijn bedoeld om je goed op weg te helpen en de mogelijke besparingen zijn een indicatie op basis van bovengenoemde gemiddelden.
Energie besparen begint bij jezelf, maar er zijn natuurlijk nog andere factoren die je erbij helpen. De energiemaatschappij die je belevert bijvoorbeeld. NLE (voorheen de Nederlandse Energie Maatschappij) heeft de energiemarkt in Nederland flink opgeschud. Stroomleveranciers concurreren meer en dat levert prijsvoordeel op voor jou als klant. De energiecontracten van NLE bieden je veel prijsvoordeel. Jij bepaalt zelf hoe lang je de tarieven vast zet en bespaart daarmee aanzienlijk op jouw energierekening. Bekijk onze lage energietarieven. Je hoeft je alleen maar bij ons aan te melden, wij regelen de rest. Tijdens de overstap loopt de energielevering gewoon door. Je komt dus geen moment zonder stroom of gas te zitten. Veel tevreden klanten gingen je al voor!
Een gemiddeld Nederlands huishouden (2,2 personen) verbruikt 3500 kWh elektriciteit en 1800 m³ gas per jaar. Een NLE-klant zit daar wel iets boven met een gemiddeld verbruik van 4300 kWh elektriciteit en 2100 m³ gas per jaar.
Ben je benieuwd of je in vergelijking met bijvoorbeeld je buren of anderen in dezelfde situatie veel of juist weinig verbruikt? Doe dan de test 'Vergelijk Mijn Energieverbruik' op de pagina van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je energieverbruik. En jammer genoeg kun je niet aan alle factoren iets veranderen. Het goede nieuws: aan andere weer wel. De besparingstips zetten wij op deze pagina, met wat hulp van Milieu Centraal, graag voor je op een rijtje.
Je hebt natuurlijk zelf de controle over je verwarming, water en apparaten. Hier kun je dus zeker op besparen. Een groot gedeelte van je verbruik is daarentegen vooral afhankelijk van het type woning en je gezinssituatie. In een flat met 2 personen verbruik je immers minder energie dan in een vrijstaande woning met een groot gezin. Ook het bouwjaar van je woning, met name isolatie (hoe ouder, hoe slechter), beïnvloedt je energierekening. Hou hier dus rekening mee bij het bekijken van de besparingstips hierboven.