You're on the prod environment.

Besparingstips

Energie besparen: aan de slag

Energiebesparende maatregelen worden een steeds belangrijker onderdeel van onze samenleving. Steeds meer mensen denk na over het vraagstuk “hoe kan ik energie besparen”. Ieder huishouden heeft namelijk te maken met een jaarlijkse, vaak hoge, energierekening. Deze vaste kostenpost kan flink naar beneden worden gebracht door energiebesparende maatregelen op de juiste manier in te zetten. Een groot deel van de bespaartips die je op internet kunt vinden gaan over zuiniger leven, goedkoper boodschappen doen en onnodige luxe afschaffen.

Kansen moet je grijpen

Maar binnen het huishouden zijn er ook genoeg bespaartips om je energierekening omlaag te brengen en dus de vaste kostenpost terug te dringen. Energie besparen, waar moet je op letten? Welke apparaten in huis zorgen voor het meeste energieverbruik en hoe kan je dit verminderen? Belangrijke vragen om te beantwoorden, zodat je aan de slag kunt met energie besparen. Energiebesparing is niet alleen goed voor je portemonnee, je steunt ook het milieu.

Betaal niet langer te veel voor energie

Bekijk aanbod

Goedkope en gemakkelijke besparingstips

Je hebt natuurlijk zelf de controle over het gebruik van je verwarming, water en apparaten. Energie besparen begint dus bij jezelf. Houd er rekening mee dat ook een gedeelte van je energie verbruik daarentegen afhankelijk is van het type woning en je gezinssituatie. In een flat met 2 personen verbruik je immers minder energie dan in een vrijstaande woning met een groot gezin. Ook het bouwjaar van je woning, met name isolatie (hoe ouder, hoe slechter), beïnvloedt je energierekening. Houd hier dus rekening mee bij het bekijken van de bespaartips hieronder.

Wil je wel besparen, maar heb je weinig financiële ruimte om hier in te investeren? Er zijn genoeg dingen waar je op kunt letten om energie te besparen zonder dat dit veel moeite of geld kost.

Lees hier de top 10 bespaartips:

Energielabels A (+++)
Energiezuinige apparaten, herkenbaar aan energielabel A (+++), helpen je om energie te besparen. Op het energielabel staat ook vaak het gemiddeld verbruik per jaar in kWh vermeld. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten is het dus handig hier goed op te letten. Heb je een koelkast of vriezer in huis die al langer dan 10 jaar meegaat? Vervang deze voor een nieuw, zuiniger apparaat en je besparing kan oplopen tot wel €200,00 op jaarbasis.
Televisie
We zitten bijna een kwart van ons leven voor de televisie. Op je televisie verbruik kun je ook energie besparen. Het is dus slim om na te denken over de aanschaf van het juiste scherm. Led-lcd televisies zijn het energiezuinigst. Lcd-televisies en plasmatv's zijn minder zuinig. Ook de grootte van het scherm is belangrijk voor het stroomverbruik. Een klein scherm gebruikt immers minder stroom. Een besparingstip die je op jaarbasis €20,00 oplevert.
Kleren drogen
Hang je kleren op om ze te drogen in plaats van de droger te gebruiken. Energie besparen in de buitenlucht. Zo verdien je al snel zo’n €25,00 op je jaarnota voor energie terug.
Wasmachine
Energie besparen tijdens de wekelijkse wasjes kan je door 30 graden te wassen in plaats van 40 graden. De was wordt net zo schoon en dit is ongeveer 30% zuiniger. Dit is een tip onder het motto ‘alle kleine beetjes helpen’, want het levert je €5,00 per jaar op. De temperatuur van 60 graden verlagen naar 40 graden levert meer op: €20,00.
Verwarming
Zet de verwarming ’s nachts op 15 graden in plaats van op 17 graden (het is een fabel dat de verwarming dan ’s ochtends meer energie nodig heeft om op te warmen) en je bespaart al gauw €80,00 op jaarbasis. Zet je de verwarming een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden, dan bespaart dat nog eens extra €20,00 per jaar. Snel en eenvoudig verdiend toch? Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn!
Naden en kieren dichten
Energie besparen in een tochtig huis? Dat valt vaak niet mee. De verwarming gaat een graadje hoger en de energierekening stijgt. Wat goed helpt, is het dichtmaken van naden en kieren. Dit kun je makkelijk zelf met tochtstrips, tochtband of ander materiaal. Ook een brievenbusborstel helpt. Een comfortabelere temperatuur en je bespaart €50,00 per jaar.
Douchen
Neem korte douches in plaats van uitgebreid te badderen en gebruik speciale douchekoppen om warm water te besparen. Een bespaartip wat je zo’n €25,00 per jaar scheelt. Ook een energiebesparende douchekop zal zijn aankoop snel terugverdienen en helpt je bij het besparen van water.
Radiatorfolie
Met radiatorfolie verlies je minder warmte en hoeft de verwarming niet zo hard te stoken. Je koopt radiatorfolie bij de doe-het-zelf-zaak en plakt het heel eenvoudig zelf achter de radiator. Zo bespaar je gemiddeld zo’n €25,00 per jaar.
Sluipverbruik
Zet lichten, tv’s, computers en andere apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt. Niet op stand-by (want: sluipverbruik), maar helemaal uit. Een apparaat dat op stand-by staat verbruikt namelijk nog steeds stroom. Een huishouden is per jaar zo'n 450 kWh (ongeveer €100,00) kwijt aan stand-by verbruik. Door deze volledig uit te zetten kan je energie besparen en daarmee ook je energierekening verlagen.
Spaarlampen
Heb je nog gloeilampen in huis? Vervang deze dan door energiezuinige led- en spaarlampen. Begin met de lampen die je het vaakst aan hebt. Als je alleen nog maar spaarlampen gebruikt, bespaar je ongeveer €60,00 per jaar.

Energie besparen: stop met overladen

Energie besparen zit ‘m dus al in de kleine dingen en je dagelijkse routines. Juist met deze apparaten kun je met kleine aanpassingen energie besparen. Denk aan je laptop en mobiel. We kiezen er vaak voor om deze ‘s nachts op te laden. Wanneer de apparaten al zijn opgeladen (meestal na een paar uur) maar nog aan de oplader liggen, verbruiken ze evenveel stroom. Stroom die niet meer nodig is om het apparaat op te laden, maar waar jij wel voor betaalt. Dit kan je een hoop onnodige kosten opleveren. Dus stop jij je telefoon voor het slapen gaan in het stopcontact, dan zou je dit nog weleens wat euro’s kunnen kosten, terwijl dit niet nodig is! Laad je apparaten op een ander moment op, je energiebesparing zal zeker toenemen.

Een elektrische tandenborstel kan zonder dat je je hier bewust van bent ook de nodige stroom kosten. Staat deze toevallig altijd op een vaste plek in de badkamer? In de oplader, die in het stopcontact zit? Dan verbruikt de oplader ook dag en nacht stroom, terwijl dit niet hoeft. Zonde van je geld. Energie besparen kan dus al door opladers niet standaard op je apparaten aan te sluiten.

Wij verzorgen je volledige overstap. Wel zo makkelijk.

Lees meer

Energiebesparende maatregelen

Met de bovengenoemde energiebesparingtips kom je een heel eind, maar er zijn nog andere manieren om geld te besparen. Een goed geïsoleerd huis zorgt voor lage(re) energiekosten en is lekker comfortabel. Doordat de verwarming minder vaak aan hoeft, bespaar je stookkosten. Beter voor het milieu én voor je portemonnee. Een echte win-winsituatie dus. .

Kleinere isolatiemaatregelen aan je huis zoals tochtstrippen, radiatorfolie en dubbel glas helpen je bij energiebesparing. Deze houden het huis warmer waardoor je bespaart op gas, het duurste energieproduct.

De klapper op het gebied van energiebesparing: het isoleren van je vloer, muur en dak. Dit zal je zeker helpen om je energierekening omlaag te brengen. Door je huis goed te isoleren hou je meer warmte in huis en bespaar je energie. In het huis hieronder kun je gemakkelijk zien wat de belangrijkste isoleer- en besparingstips zijn. Energie besparen is voordelig, maar hoe voordelig? Wij hebben de energiebesparende maatregelen voor je vergeleken met rente op een spaarrekening. Dat is makkelijk kiezen:

Besparingspercentage

Rente op een spaarrekening

Besparingspercentages

Wil je graag wat uitgebreidere informatie over bepaalde bespaarmaatregelen? Zoek dan hieronder voor de betreffende maatregel. Lees meer over de maatregelen op de pagina van Milieu Centraal.

Alleen al door een slecht geïsoleerd dak verliest een woning veel van de warmte in huis. Zonde! Door het dak goed te isoleren ga je warmteverlies tegen en bespaar je per jaar ruim €600,00 aan stookkosten. Een bespaartip waarmee je op jaarbasis flink wat geld kan besparen.
De kosten voor gevelisolatie zijn lager dan veel mensen denken. Dit terwijl isolatie een forse besparing van ruim €500,00 op jaarbasis kan opleveren. Bespaar op je energierekening met goede isolatie.
Huizen met vloerisolatie verliezen minder warmte waardoor de ketel minder hard hoeft te stoken. Na het isoleren van de vloer daalt het gasverbruik op jaarbasis met gemiddeld 325 m³. Dat scheelt 580 kilogram CO2-uitstoot.
Dubbel glas en hoog rendement glas isoleren beter dan enkel glas en verbeteren het comfort. Bovendien bespaar je bijna €300,00 op je stookkosten. Zo kan je energie besparen en verdient de investering zichzelf terug.
Nederlands zonlicht is prima geschikt om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken en kan daarmee voorzien in een deel van de stroombehoefte van je huishouden. Wil je nagaan of het mogelijk is om zonnepanelen op jouw woning te plaatsen en wat de geschatte kosten en opbrengsten zouden zijn? Klik dan op het icoontje links. Met de Nederlandse zon kan je dus energie besparen.
Bijna de helft van je energie(kosten) voor warm water kun je besparen als je kiest voor een zonneboiler. Bovendien voorkom je flinke hoeveelheden CO2-uitstoot omdat zonne-energie gebruikt wordt in plaats van fossiele brandstoffen. Een zonneboiler is immers altijd duurzaam: zonlicht raakt nooit op en bij gebruik van zonne-energie komt nauwelijks CO2 vrij. Een bespaartip waar een wat grotere investering voor nodig is, maar uiteindelijk kan zorgen voor een lagere energierekening.

Nog een tip!

Energie besparen begint al bij de aankoop van een nieuw apparaat. Het energielabel vertelt je hoe zuinig het apparaat is. Dit gaat van A+++ tot D. Apparaten met het label A+++ of A++ zullen je helpen bij het energie besparen. Bekijk voordat je iets aanschaft wat het apparaat verbruikt en welk energielabel het heeft, dit gaat je helpen te besparen op je energierekening. Je betaalt misschien iets meer voor een energiezuinig apparaat, maar dit verdien je weer terug via je lagere energierekening. Een oude koelkast vervangen voor een nieuw (zuinigere) koelkast kan je op jaarbasis €200,00 schelen. Check ook altijd het vermogen (watt) wat het apparaat nodig heeft. Kortom, energie besparen start bij de aankoop/vervanging van je elektrische apparatuur. Lees meer hierover op deze pagina van Milieu Centraal.

Extra energiebesparingstip voor je aankoop

Houd de energie slurpers in de gaten

Eén van de slurpers in huis uit het lijstje hiernaast? Tja, dat kost behoorlijk wat energie. Sommige apparaten in je huis zullen onder grootverbruikers vallen, denk aan een elektrische boiler, een waterbed en een groot tv-scherm waar je je favoriete programma’s op kijkt. Je kan jezelf al helpen door, zoals hierboven genoemd, goed te letten op het energielabel. Hiernaast de top 10 slurpers die je in de gaten moet houden.

Top 10

Energieslurpers

  1. Electrische boiler
  2. Tuinvijverpomp
  3. Tropisch aquarium
  4. Elektrische kachel
  5. Waterbed
  6. Thuistap
  7. Oude koelkast/vriezer
  8. Amerikaanse koelkast
  9. Airconditioning
  10. Groot televisiescherm
Top 10 energieslurpers

Bovengenoemde besparingstips zijn afkomstig van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en gebaseerd op gemiddelden. Een gemiddelde woning (type rijtjeshuis), een gemiddeld huishouden (van 2,2 personen) en een gemiddeld verbruik van apparaten. De kans dat jij precies gemiddeld bent is heel klein. Persoonlijke omstandigheden, zoals de grootte van je huis en huishouden en de manier waarop je apparaten gebruikt, hebben veel invloed. Deze tips zijn bedoeld om je goed op weg te helpen en de mogelijke besparingen zijn een indicatie op basis van bovengenoemde gemiddelden.

Scherp energieaanbod

Energie besparen begint bij jezelf, maar er zijn natuurlijk nog andere factoren die je erbij helpen. De energiemaatschappij die je belevert bijvoorbeeld. NLE (voorheen de Nederlandse Energie Maatschappij) heeft de energiemarkt in Nederland flink opgeschud. Stroomleveranciers concurreren meer en dat levert prijsvoordeel op voor jou als klant. De energiecontracten van NLE bieden je veel prijsvoordeel. Jij bepaalt zelf hoe lang je de tarieven vast zet en bespaart daarmee aanzienlijk op jouw energierekening. Bekijk onze lage energietarieven. Je hoeft je alleen maar bij ons aan te melden, wij regelen de rest. Tijdens de overstap loopt de energielevering gewoon door. Je komt dus geen moment zonder stroom of gas te zitten. Veel tevreden klanten gingen je al voor!

Gemiddeld energieverbruik

Een gemiddeld Nederlands huishouden (2,2 personen) verbruikt 3500 kWh elektriciteit en 1800 m³ gas per jaar. Een NLE-klant zit daar wel iets boven met een gemiddeld verbruik van 4300 kWh elektriciteit en 2100 m³ gas per jaar.

Ben je benieuwd of je in vergelijking met bijvoorbeeld je buren of anderen in dezelfde situatie veel of juist weinig verbruikt? Doe dan de test 'Vergelijk Mijn Energieverbruik' op de pagina van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op je energieverbruik. En jammer genoeg kun je niet aan alle factoren iets veranderen. Het goede nieuws: aan andere weer wel. De besparingstips zetten wij op deze pagina, met wat hulp van Milieu Centraal, graag voor je op een rijtje.

Je hebt natuurlijk zelf de controle over je verwarming, water en apparaten. Hier kun je dus zeker op besparen. Een groot gedeelte van je verbruik is daarentegen vooral afhankelijk van het type woning en je gezinssituatie. In een flat met 2 personen verbruik je immers minder energie dan in een vrijstaande woning met een groot gezin. Ook het bouwjaar van je woning, met name isolatie (hoe ouder, hoe slechter), beïnvloedt je energierekening. Hou hier dus rekening mee bij het bekijken van de besparingstips hierboven.

Stap nu over

voor gas en 100% groene energie

Bekijk aanbod
Ontvang
mooie
bonus