Gasleiding

In veel Nederlandse bouwmarkten kun je materiaal kopen om zelf je gasleiding aan te leggen. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om een gasleiding aan te laten leggen door een professional. Wil je toch zelf je gasleiding aanleggen, dan is het wel verstandig om je goed voor te bereiden en daarnaast je constructie jaarlijks te laten controleren door een vakman.

Aandachtspunten bij het aanleggen
Bij het aanleggen van een gasleiding zijn er verschillende punten waar je aan moet denken, voordat je begint. Bij de aanleg moet je allereerst een keuze maken tussen de verschillende verbindingsstukken die op de markt aanwezig zijn. Knelfittingen genieten vaak de voorkeur boven verbindingsstukken die je zelf moet solderen. Deze werken makkelijker en sneller en bovendien hoeft hier geen (gevaarlijke) brander voor gebruikt te worden. Test de aangelegde verbindingen van je gasleiding met behulp van een kwastje met een oplossing van zeepsop. Zorg tot slot dat de gasleiding door een PVC-mantel geleid wordt en de uiteinden in de kamer uitkomen zodat er geen gasbel gevormd kan worden in de muur of onder de vloer.

Aanschaf en aanleg

  1. Let bij de aanschaf van het materiaal van een gasleiding altijd goed op. Er mogen voor gasleidingen alleen roodkoperen buizen van 15 milimeter in diameter gebruikt worden.
  2. Zet een gasleiding bij aanleg om de 40 centimeter vast met zadels, zodat er geen spanning/druk op komt te staan.
  3. De rubberen aansluittang van een fornuis mag niet achter het fornuis doorlopen, ook hier mag alleen koper gebruikt worden.
  4. Bij cv-ketels en geisers moet bovendien jaarlijks een controle plaatsvinden zodat je zeker bent dat er geen koolmonoxide vrijkomt. Als al deze punten je onbekend in de oren klinken, raden we je aan om alsnog een vakman te laten komen voor de aanleg van je gasleiding.