You're on the prod environment.

Groene stroom

Lees op deze pagina alles over hoe groene stroom werkt. En ook over waar onze groene stroom vandaan komt. Ons stroometiket.

Groene energie: Hoe werkt het?

Groene-stroomproducenten leveren hun groene stroom aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvangen zij certificaten, de zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Die GvO’s kun je als leverancier (wij dus) kopen van de groene-stroomproducenten. Dat kan direct of via gespecialiseerde handelsbedrijven. Dit geldt voor alle groene stroom in Europa. Met de GvO’s krijgt de elektriciteit van de leverancier haar ‘bron’. Sommige GvO’s zijn relatief duur omdat ze beperkt beschikbaar zijn (zoals Nederlandse wind) en sommige zijn door de jaren heen steeds goedkoper geworden door het grote aanbod (zoals Scandinavische waterkracht).

Hier komt onze stroom vandaan

NLE biedt 100% groene energie aan. Maar misschien vraag je je nu af waar die energie dan vandaan komt. We zijn er graag transparant over. In onderstaand stroometiket, zie je precies hoe onze energie vorig jaar is opgewekt. En ook waar het vandaan komt.

Stroometiket NLE 2021

Windenergie Biomassa Waterkracht Zonne-energie

Wat voor stroom kreeg ik?

Onze stroom is altijd 100% groen. In 2021 werd al onze energie opgewekt in Nederland of andere Europese landen. 41,72% van onze energie werd opgewekt door windmolens. In Nederland (22%), maar ook bijvoorbeeld Italië (59%) en Spanje (13%). De overige energie is afkomstig van biomassa (33,60%), water (24,49%) en zon (0,19%).

NLE, onderdeel van de Nuts Groep

NLE maakt samen met Budget Energie onderdeel uit van de Nuts Groep. Gezamenlijk hebben ze natuurlijk ook een stroometiket. Ook de stroom van Budget Energie was volledig groen. De energie die voor beide bedrijven werd opgewekt is samen voor 81,92% afkomstig van wind. Ook werd er energie opgewekt uit waterkracht (7,6%), biomassa (10,43%) en een klein beetje was afkomstig van de zon (0,06%).

Stroometiket NLE 2020

Waterkracht Windenergie Biomassa Zonne-energie Overig

Wat voor stroom kreeg ik?

Onze stroom is altijd 100% groen. In 2020 werd al onze energie opgewekt in Nederland of andere Europese landen. Energie uit waterkracht komt voornamelijk uit Noorwegen (35%), Italië (22%) en Spanje (25%). Onze energie uit biomassa komt voor het overgrote deel uit Frankrijk (98%). Onze zonne-energie is volledig opgewekt in Nederland.

NLE, onderdeel van de Nuts Groep

NLE maakt samen met Budget Energie onderdeel uit van de Nuts Groep. Gezamenlijk hebben ze natuurlijk ook een stroometiket. Ook deze stroom was samen 100% groen: 21,66% energie uit waterkracht, 76,74% windenergie, 1,42% uit biomassa, 0,03% zonne-energie en 0,15% overig.

Stroometiket NLE 2019

Waterkracht Windenergie

Wat voor stroom kreeg ik?

Onze stroom is altijd 100% groen. In 2019 werd 39% van alle windenergie opgewekt door Italiaanse windmolens, 19% door Spaanse, 11% in zowel Denemarken als Noorwegen en 8% in Nederland. De overige energie werd opgewekt in andere Europese landen. Van onze waterkrachtenergie komt het overgrote deel (68%) uit Spanje en 24% uit Italië. Ook hierbij geldt dat de overige energie is opgewekt in andere Europese landen.