Meterlezer

Juiste meterstanden zijn belangrijk: ze zijn de basis van onze facturatie. Je meter aflezen kan best lastig zijn, want er zijn allerlei soorten meters. Om je te helpen, hebben we alle varianten hieronder voor je op een rijtje gezet.

Misschien ziet jouw meter er net iets anders uit. Wil je precies weten hoe het zit? Op de website van jouw netbeheerder staat waarschijnlijk een specifieke handleiding voor jouw meter. Je kunt op Mijn NLE vinden wie jouw netbeheerder is.    

Elektriciteit (kWh)

 

Meter met 1 telwerk

Al je verbruik wordt geregistreerd op 1 telwerk. Je hoeft dus maar 1 meterstand door te geven. Geef alle cijfers door, ook als het laatste telwieltje draait. Zit dat tussen twee cijfers in? Dan mag je kiezen. 

 

Meter met 2 of meer telwerken

Je verbruik in het normaal- en daltarief wordt apart geregistreerd. Je geeft 2 meterstanden door. Geef alle cijfers door, ook als het laatste telwieltje draait. Zit dat tussen twee cijfers in? Dan mag je kiezen. 

Als alleen 1 meterstand actief is, is de andere ooit stilgezet door je netbeheerder. Als we maar 1 meterstand opvragen, geef je de actieve (draaiende) meterstand door.

De benaming van de meterstanden is op elke meter anders. Soms staat er I/II, soms dag/nacht, hoog/laag, 1/2, T1/T2. Soms staan de telwerken niet onder, maar naast elkaar. Belangrijk is dat je eerst de bovenste/linker meterstand doorgeeft, daarna de onderste/rechter.

 

Digitale/elektronische meter

Er is 1 display waar 1 of meerdere meterstanden op staan. Soms staan ze samen in beeld, soms verschijnen ze 1 voor 1, soms kun je op een knop drukken om te wisselen tussen de meterstanden (je kunt zonder zorgen op deze knop drukken). Geef alle cijfers van de meterstanden die we opvragen door in deze volgorde:

T1 (of 1): levering daltarief
T2 (of 2): levering normaaltarief
T3 (of -T1 of R1): teruglevering daltarief
T4 (of –T2 of R2): teruglevering normaaltarief

Teruglevering staat soms ook onder 5 en 6 of 6 en 7. Bij de meeste netbeheerders kun je online een handleiding vinden. Wie jouw netbeheerder is, vind je op Mijn NLE.

 

Slimme meter

Als je een slimme meter hebt, lezen wij die op afstand uit. Hier hebben wij wel je toestemming voor nodig (dit regel je met je netbeheerder, wie dat is vind je in Mijn NLE). Hebben wij die niet, dan krijg je een verzoek om meterstanden door te geven. Het kan ook voorkomen dat de uitlezing mislukt (als er bijvoorbeeld kort een storing in je meter heeft plaatsgevonden). Dan vragen we je eenmalig zelf je meterstanden door te geven. Weet je niet hoe jouw slimme meter werkt? Grote kans dat je op de site van je netbeheerder een handleiding kunt vinden. Je kunt bijvoorbeeld op de site van Liander of Stedin terecht. Bij slimme meters is de telwerkaanduiding meestal als volgt:

1.8.1: levering daltarief
1.8.2: levering normaaltarief
2.8.1: teruglevering daltarief
2.8.2: teruglevering normaaltarief

 

Amsterdamse meter

Deze meter heeft twee meterstanden: één voor je totale verbruik, de ander voor je verbruik in het daltarief. Jouw verbruik in het normaaltarief (overdag) is dus het verschil in verbruik tussen deze twee meterstanden.

Je kunt je meterstanden opgeven zoals ze op je meter staan: eerst de bovenste/linker meterstand, daarna de onderste/rechter.  Vragen we maar 1 meterstand op? Dan is je meterstand voor het daltarief inactief. Je kunt dan de meterstand van het totaalverbruik doorgeven (dit is de actieve of draaiende meterstand).

Gas (m³)

Je gasmeter heeft 1 meterstand, uitgedrukt in m³. Geef voor gas alle cijfers vóór de komma door. De cijfers achter de komma (deze staan in het rood) geef je niet door.
Let op: gemakkelijk te verwarren met je watermeter (ook m³). Je gasmeter is van metaal, rechthoekig en vaak groter dan de watermeter. Je watermeter is rond.